venerdì 22 febbraio 2008

in Japan in october

Trip in Japan, october 2007.
la linea della metro a Yokohama, vista dal belveder del Landmark tower





















Hello, Ciao,
benvenuti su questo blog di cibi ed usanze, paragoni tra Est ed Ovest,
dall'Italia all'Europa all'Oriente.
Le immagini le abbiamo prese ad Asakusa, Steak House (steki housu), un buon ristorante di carne e pesce grigliati alla piastra.
L'orecchino di Venere, un cibo relativamente economico per il cambio yen/euro, è uno dei prodotti pregiati del Giappone. Un tempo pescato da donne, le ama-divers, (descritte in un bel libro di Folco Maraini sull'oriente) immergendosi in apnea, una delle categorie più indipendenti e meno intruppate dal controllo sociale (senza schermi "tatemae" di facciata, potevano parlare in modo diretto e prendere iniziative. Un film del 1960, "Aho" mostra la vita delle ama-divers e di una realtà ormai persa (Aho sta per proibito, e si rivolge a lui che vuole prenderla per capriccio e non per amore). Una bella differenza con l'Europa, è che i prodotti del mare appartengono ai pescatori, e non si possono raccogliere liberamente!

English version:
welcome to this blog, dealing with customs, traditions and foods, from East to West contries
this was our last night in Tokyo, and we went to a typical japanese restaurant specialised in grilled meat and fish, Steki Housu, in Asakusa, a place where local people stil live in the old style.
The cook stayed all the time in front of us, cooking on the heated tray: Teppanyaki style.
In the photo, he is preparing the "awabi" (abalone) one of the most delicious food there. The full course included also sashimi as appetizer, yakisoba (soba noodle with vegetable grated on the hot tray), and dessert....
The Abalone shells are rahter convenient today, due the Euro/yen exchange deal, 1 Awabi is sold for 5000 yen at supermarkets, and is a delicious food to make Sushi and other typical foods.
In the old tymes it was fished by Ama diver women, without other support than their lungs.
The Ama divers wee famous for direct approach (Tatemae in japanese is a facade, something done or said in formal style just in face, means Texturing, as in the word Tatami). A japanese movie, "Aho" describes a love story between a fisherman and an Ama diver, where Aho stays for an old word meaning "bad", prohibited.... even if Ama can be seen as easy going, she is a heartly and lovingly character.

And, differently form European countries, the fruits of the sea belong to the sea workers, and canot be fished by everyone!


Next time I will tell more about this trip, cheers


2 commenti:

Shabs.. ha detto...

heyyy...the pics are real cool...but sadly, I cudnt understand the whole stuff cos its in Italian...try to post some Italian recipes in English also so that i too can understand.:)..I love italian food....

Palmiro Poltronieri ha detto...

Thanks, Shab,
now you can read some recipes of czech foods.
Next time I will add some italian recipe too!

Questo blog non rappresenta una testata giornalistica in quanto viene aggiornato senza alcuna periodicità . Non può pertanto considerarsi un prodotto editoriale ai sensi della legge n. 62 del 7.03.2001